Dezinformari sponsorizate


tigara electronicaSocietatea Europeana de Boli Respiratorii sustine ca tigarile electronice cauzeaza cancer si minte despre implicarea industriei tutunului in crearea acestor produse.

Intr-o declaratie numita “Declaratia Societatii Europene de Boli Respiratorii despre tigarile electronice si produse in curs de dezvoltare”, Societatea Europeana de Boli Respiratorii spune publicului ca tigara electronica cauzeaza cancer.

Conform declaratiei: “Societatea Europeana de Boli Respiratorii , ERS se opune utilizarii oricarui produs care substituie nicotina, cum ar fi tigarile, tutun mestecabil, si produselor in curs de dezvoltare care includ tigarile electronice, tutun dizolvabil etc. Ca replica la succesul inregistrat de campanile anti-tutun, industria producatoare de tutun a scos pe piata aceste produse noi, care permit consumatorilor sa inhaleze nicotina fara a folosi tigara… In general, ERS sustine principiul “La inceput, nu dauna” si considera ca cei care folosesc produse pe baza de tutun “nu ar trebui sa inlocuiasca un produs cancerigen cu altul…”

Restul povestii este ca Societatea Europeana de Boli Respiratorii minte publicul. Societatea pretinde ca tigarile electronice au fost dezvoltate de industria tutunului. Ori asta este fals. Industria tutunului nu a avut niciun rol in crearea acestor produse si in ultimii patru ani, nu a avut absolut niciun amestec in industria tigarilor electronice. Asta s-a intamplat recent, cand Lorillard a achizitionat Blu cigs. Afirmatia ca tigarile electronice au fost dezvoltate de companiile producatoare de tutun este o mare minciuna.

Si nu numai ca Societatea Europeana de Boli Respiratorii minte in legatura cu originea tigarilor electronice, dar mai face si afirmatii nefondate si nesustinute stiintific despre faptul ca aceste produse sunt cancerigene. Desi este adevarat ca au fost gasite urme de nitrozamine in compozitia tigarilor electronice, urme similare au fost gasite si in guma cu nicotina sau in plasturii cu nicotina. Daca tigarile electronice determina aparitia cancerului, insemna ca la fel e valabil si pentru restul produselor care inlocuiesc nicotina.

Nu este nicio evidenta ca NRT poate determina aparitia cancerului, pentru ca nu este clar daca urmele de nitrozamine gasite in aceste produse ar avea vreo importanta clinica, daca pot provoca aparitia cencerului si daca exista vreun caz de cancer provocat de NRT.

La fel este valabil si in cazul tigarilor electronice. Nu se poate sustine ca acestea sunt periculoase pentru sanatatea omului pentru ca nu a fost nici un caz pana acum mai ingrijorator.

Afimatia conform careia Societatea Europeana de Boli Respiratorii “se opune” utilizarii tigarilor electronice este rusinoasa pentru ca milioane de oameni folosesc aceste produse pentru a se mentine la departare de tigarile obisnuite. Se pare ca Societatea prefera ca fostii fumatori sa revina la vechiul obicei decat sa ramana in continuare nefumatori cu ajutorul tigarilor electronice. Aceasta este o pozitie iresponsabila care incalca aderenta proclamata a Societatii de “a nu face rau”. De fapt, Societatea prin sfaturile date si prin pozitia adoptata nu face altceva decat rau.

Un motiv posibil pentru care Societatea Europeana de Boli Respiratorii a adoptat aceasta pozitie iresponsabila si a mintit, inducand in eroare oamenii in legatura cu aceste produse este ca Presedintele Comisiei pentru Controlul Tutunului este Dr. Christina Gratziou, care a colaborat si a primit fonduri pentru cercetari de la Pfizer pentru un produs competitiv: vareniclina (este folosita pentru a-i ajuta pe fumatori sa renunte la acest obicei). Pfizer ar putea pierde extraordinar de mult daca tigara electronica devine tot mai populara.

Acest conflict de interes nu este dezvaluit pe pagina web unde apare parerea Societatii Europene de Boli Respiratorii in legatura cu tigara electronica. Dar publicul are dreptul sa stie despre toate acestea pentru a-si putea face o parere clara despre tigara electronica.

Reclame

Despre Andi

Pasionat de tot ce e nou si aduce un plus modului de viata sanatos.
Acest articol a fost publicat în forum. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dezinformari sponsorizate

  1. Isti Szabo zice:

    Nu am stiut unde sa scriu ca nu am gasit un forum decent in acest subiect. Poate ca aici voi avea noroc sa fiu informat: imi tot zice ca nici tigara electrica nu este 100 % sanatos. Daca are pericole, care ar fi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s