Tigarile electronice si copiii


Tigarile electronice devin din ce in ce mai populare, desi in unele locuri sunt interzise. Ingrijorarea: copiii vor putea deveni dependenti avand acces la aceste surse cu nicotina?

Ca in multe cladiri cu birouri, angatorul Mariei Rogie, are o politica stricta anti-tutun. Asa ca ea a trecut la tigari electronice, un dispozitiv electronic cu nicotina, dar fara fum.

“Pot fuma  peste tot si nimeni nu se poate lua de mine”, a demonstrat Rogie. Tigarile electronice functioneaza cu o baterie. In momentul inhalarii, nicotina si celalate substante din lichidul pentru tigara electronica, sunt transformate in vapori densi, fara  nici un miros. Inhalarea produce vapori sub forma unui nor, dar nu este fum, si nu miros chiar deloc. Trecerea de la tigarile obisnuite la tigara electronica i-a schimbat viata lui Rogie , care fuma de 15 ani.

“Pielea mea arata mai bine, eu ma simt mai bine, pot sa urc scarile si sa nu raman fara respiratie”, si-a laudat ea noul stil de viata.

Entuziasmul Mariei pentru tigarile electronice este impartasit de mii de oameni care se inregistreaza pe forum-uri pentru a se lauda la randul lor cat de bine se simt si ei. Si producatorii spun ca vanzarile sunt intr-o crestere continua.

Dar nu toata lumea este innebunita dupa acest dispozitiv nou. Problema cea mai mare a Campaniilor anti-Tutun pentru copii este ca sunt la indemana oricui, chiar si a celor mici.

“Suntem foarte ingrijorati ca aceste produse sunt vandute in mall-uri, avand diferite arome, care atrag si copiii”, a spus Matthew Myers, presedintele Camapniei anti tutun pentru copii.

Unele arome sunt de mar, coacaze, vata de zahar, ciocolata, etc. Si nu sunt vandute doar la magazinele din mall-uri, ci si online.

Dar dr. Michael Siegel, tot un sustinator anti-tutun, spune ca nu exista o evidenta clara cum ca aceste tigari electronice ar fi folosite de copii. Un singur motiv: sunt scumpe.

“Ele costa undeva intre 100-300 lei pentru a cumpara pachetul de inceput”, a evidentiat dr. Siegel. “Si majoritatea copiilor nu se plimba la ei cu astfel de sume pentru a cheltui pe tigari”.

El a spus ca studiile arata clar ca cei care fumeaza, fumeaza tigari traditionale. Dar FDA-ul sustine ca sunt copii care fac rost de tigari electronice si este ingrijorator pentru ca aceste produse nu sunt reglementate de agentie. Asta inseamna ca nu trebuiesc supuse unei evaluari a sigurantei. Asta deranjeaza si alti activisti in domeniu.

Matthew Myers si-a explicat ingrijorarea: “Nu stim ce este in aceste produse; ceea ce dorim noi este ca toti cei care vand astfel de produse care ajuta oamenii sa se lase de fumat, sa fie obligati sa faca niste teste de siguranta mai riguroase”.

Dr. Siegel si multi altii insista ca tigarile electronice sunt mult mai sanatoase decat cele obisnuite. Dar si ei ar vrea sa se faca mai multe studii.”Este un produs promitator”, a mai adaugat el. Devenind nefumator de peste 5 luni acum, Rogie a  spus ca acest produs a ajutat-o enorm de mult sa se lase de fumat. “Eram hotarata si stiam ca vreau sa fie nefumator, asa ca pana la urma am reusit”.

Copiii “imprumuta” acest obicei din mai multe motive: pentru a parea mai “cool” in fata celor care fumeaza deja, pentru a-si ocupa timpul liber; dar toate acestea le fac cu sau fara tigara electronica pe piata.

Vanzatorii de tigari electronice mentioneaza clar ca aceste produse nu se adreseaza persoanelor sub 18 ani.

Anunțuri

Despre Andi

Pasionat de tot ce e nou si aduce un plus modului de viata sanatos.
Acest articol a fost publicat în forum. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s