Este tigara electronica un produs sigur?


e-tigaraTigara electronica sau e-tigara a fost conceputa in primul rand pentru a oferi fumatorilor o alternativa mai sanatoasa la tigarile clasice, sau o alternativa pentru aceia care vor sa scape de acest obicei „rau”. Tigara electronica imita experienta fumatului fara efectele negative care le implica tigarile clasice.  Au fost si sunt in continuare ingrijorari in ceea ce priveste consumul crescut al acestei alternative, in special pentru ca nu se elimina riscurile asociate fumatului. Mai multe preocupari sunt legate si de modul in care au fost comercializate, mentionand aici revendicarile supraevaluate de siguranta, aromele diferite care le ofera o astfel de tigara, noutatea in sine – un gadget care poate fi luat peste tot. Toate acestea pot interesa fumatorii care sunt la inceput, mai ales minorii, care isi pot forma astfel un nou obicei de viata. In plus, multe dezbateri s-au axat pe clasificarea acestui produs, fie ca ajutor medical, fie ca un alt produs pe baza de nicotina din gama de acest gen de pe piata.

Documentele despre riscurile de sanatate a fumatorilor de tigari electronice variaza, in functie de studiile pe care le consultati. Asta este din cauza noutatii care il prezinta acest produs, pe care nu s-au putut face inca teste avansate. In ciuda retinerilor declarate, acest produs chinezesc a fost aprobat de mai multe tari dezvoltate. Exceptie au facut Australia, Brazilia, Canada, Hong Kong, Tailanda si Arabia Saudita, unde tigarile electronice au fost interzise in 2009 si 2010.

Lichidul pe care il folosim la tigara electronica variaza ca si tarie de la low (cel mai usor), mediu, pana la extra high (cel mai tare), in functie de cantitatea de nicotina care o contine. Concentratia de nicotina este calculata in miligrame per mililitru si ar trebui sa o gasiti specificata pe toate cartusele din pachet. Nicotina si aroma sunt amestecate intr-o solutie, care este apoi dizolvata in trei compusi higroscopici principali sau baze, si anume polietilen glicol 400 (PEG 400), propilen glicol (PG) si glicerina vegetala (VG). Acesti compusi permit lichidului sa se vaporizeze cu usurinta in momentul incalzirii; vaporii sunt responsabili cu crearea unui fum asemanator fumului de la tigarile clasice, obtinandu -se astfel acelasi efect.  PEG 400, PG si VG sunt aditivi alimentari obisnuiti care au fost aprobati de FDA din 1950.

Fumatorii de tigari electronice au fost si sunt in continuare sfatuiti sa caute cu atentie marca pe care o vor folosi, din cauza noutatii acestui produs. Cu popularitatea crescuta a acestor tigari, din ce in ce mai multi producatori apar pe piata cu tigari electronice care nu sunt de calitate. La unele cartuse s-a dovedit ca nu contineau cantitatea de nicotina specificata pe ele, ceea cepoate fi grav pentru sanatatea celor care le folosesc, mai ales a acelora care le folosesc pentru a se lasa de fumat. La alte brand-uri desi scria pe cartuse ca nu contin nicotina, s-au gasit totusi urme de nicotina. Mai ingrijorator este faptul ca anumiti compusi cauzatori de cancer au fost detectati in anumite marci. Intr-adevar, multi dintre cei care nu sunt de acord cu folosirea acestei tigari au admis ca preocuparile sunt de fapt legate de compusii folositi de diferite marci si nu ca ar avea ceva impotriva conceptului. Asta, dar si alte incoerente au determinat FDA-ul sa descurajeze folosirea tigarilor electronice. Organizatia de Sanatate Mondiala a refuzat si ea sustinerea acestui produs, pana acum, desi multe petitii la nivel international au continuat sa apara, incercand astfel sa ii faca sa fie de acord.

In contradictie directa este insa Asociatia Medicilor de Sanatate Publica a Americii (AAPP), fiind una din organizatiile care si-a declarat sustinerea pentru tigarile electronice, sustinand in general faptul ca trecerea in sine de la fumatul tigarilor clasice la orice alt produs care ofera nicotina, va aduce beneficii uimitoare asupra sanatatii fumatorului, crescand durata de viata. Mai multe organizatii si studii din Marea Britanie si Noua Zeelanda sustin deasemenea aceasta idee cu mult entuziasm.

Reclame

Despre Andi

Pasionat de tot ce e nou si aduce un plus modului de viata sanatos.
Acest articol a fost publicat în forum. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s