Care este viitorul tigarilor electronice?


tigara electronicaPe seama tigarilor electronice s-au publicat tot felul de informatii si dicutii gresite in ceea ce priveste sanatatea utilizatorilor si eficacitatea lor ca alternativa la tigarile normale. Acest articol nu are ca scop creearea unor altor confuzii si dezinformari, ci din contra speram sa clarificam cat de cat acest aspect si int-un final sa lasam totul la decizia consumatorului.

De-a lungul timpului, industria tutunului a facut eforturi foarte mici sau chiar deloc in a informa consumatorii si comunitatea de toate riscurile pe care le implica tigarile traditionale, desi puteau face asta avand propriile lor cercetari. Asta pana cand au fost obligati prin lege, dupa diferite procese si investigatii. Sper ca aceasta lectie nu ne va ramane indirenta nici noua, celor din industria tigarilor electronice. Avem foarte mare potential sa reusim de acum inainte, dar de asemenea avem tot atat potential pentru a a da gres daca ne gandim doar la castiguri, cum cred ca au facut-o cei din industria tigarilor traditionale. Avem posibilitatea de a ajuta milioane de oameni, facand si bani in acelasi timp, dar importanta si scopul comunitatii nu pot fi minimalizate. Trebuie sa sustinem in continuare cercetarile si sa punem consumatorii pe primul loc. Intotdeauna trebuie sa ne  amintim ca odata cu puterea vine si responsabilitatea.

Tot aici ar trebui sa se incadreze si sustinatorii grupurilor anti-fumat. Am fost foarte dezamagit de atitudinea acestor grupuri in ceea ce priveste tigara electronica, si nu numai ca detinator al acestui brand, dar si ca fumator. Eu fac parte din ceea ce se presupune a fi un sustinator al sanatatii oamenilor, aratand in acest fel ceea ce ar putea insemna acest produs (si spun „ar putea”). In special daca e sa tinem cont ca tigara electronica este SINGURUL produs care a demonstrat ca are potentialul de a reduce drastic numarul fumatorilor si in acelasi timp ca este unica alternativa care ofera consumatorilor posibilitatea de a renunta la nicotina definitiv. In comparatie, daca iei nicotina, de exemplu dintr-un plasture este considerat a fi total inofensiv. Consider ca sustinatorii grupului anti-tutun ar trebui sa isi foloseasca resursele pentru a face un front comun cu cei din industria tigarilor electronice pentru mai multe teste si cercetari, astfel incat sa ajute milionane de oameni care sunt si continua sa fie dependenti de tigarile traditionale. Acest lucru ar trebui sa fie pana la urma scopul acestor grupuri. Si atunci de ce nu fac asta? Dupa parerea mea raspunsul e chiar simplu; se lasa influentati de industria de tutun si de cea farmaceutica. Multe companii de genul acesta care se ascund sub pretextul sanatatii publice sunt fondate chiar de acestea. Tineti cont ca nu spun ca tigara electronica este 100% sanatoasa sau ca este raspunsul la toate problemele legate de tutun. Ceea ce spun este ca au aratat in nenumarate randuri ce potential au , asa ca de ce sa nu investigam mai in amanunt ceea ce ar putea sa fie in final o rasplata extraordinara? Daca o sa fie o abordare proactiva si complet impartiala, atunci o sa primim mai multe raspunsuri intru-un timp mult mai scurt decat acum din aceasta pozitie de adversari.

Tigara electronica si politicienii

In cazul politicienilor nu este nici un secret ca ei primesc diferite contributii din partea producatorilor de tigari traditionale. Si nu mai punem la calcul si beneficiul care il au din taxe in momentul cresterii preturilor sau a vanzarilor. Taxe care sustin ei sunt folosite partial pentru a descuraja fumatorii sa se lase prin aceasta majorare, dar asta este ca o sabie cu doua taisuri. Daca intr-adevar ar face lucrul acesta, ei ar fi nevoiti sa isi gaseasca alte surse de venituri si credeti-ma ca nu sunt un sustinator al scoaterii taxei pe tutun si doar consider ca acesti bani ar trebui alocati sanatatii publice. Ideea este ca nu le putem avea pe amandoua, veniturile incredibile din taxe si sa vrem in acelasi timp ca guvernul sa gaseasca o solutie adecvata la fumat.

Oportunitatea oferita de tigara electronica

Acum, este evident ca eu sunt un sustinator al tigarilor electronice si scopul ideilor de mai sus nu este a improsca cu noroi pe nimeni, dar vreau sa subliniez cum si de ce sunt luate anumite decizii si ceea ce este la baza lor si sper sa reusesc acest lucru prin dezbateri asupra acestor situatii si a industriei ca un intreg. Cred cu adevarat in oportunitatea pe care o are tigara electronica, dar sunt in acelasi timp constient si de riscurile pe care le implica. De aceea sunt de acord si chiar sustin nevoia de a avea anumite regulamente asociate cu vanzarea tigarilor electronice si chiar mai multe teste ar trebui sa se faca pentru a se asigura sanatatea consumatorilor, printre care ma numar si eu. Important este ca toate aceste obiective sau chiar si multe altele ar putea fi rezolvate daca parti precum organizatiile anti-tutun si politicienii s-ar implica in acest proces si nu intr-un mod destructiv, pentru ca din cauza diferitelor relatii in contradictoriu ei nu au nici un interes sa gaseasca o solutie pozitiva. Asa ca intregul proces doar incurajeaza oficialii sa continue vanzarea tutunului si sa isi umple conturile cu milioane de lei din taxele percepute. Si atunci nu ma pot abtine sa nu ma intreb, daca taxele ar fi scoase sau doar reduse, atunci s-ar incerca o imbunatatire?

Sper ca am reusit sa starnesc interesul si dicutiile la acest topic si in acelasi timp am oferit niste solutii, nu doar sa fiu o persoana negativista. Partea cea mai frustranta este ca solutiile sunt asa simple si la indemana. Partea dificila este stabilirea taberelor, daca putem spune asa. Daca stam sa ne gandim ca se pot salva vieti, totul ar parea foarte usor, dar cu toate astea priviti unde ne aflam…

Anunțuri

Despre Andi

Pasionat de tot ce e nou si aduce un plus modului de viata sanatos.
Acest articol a fost publicat în forum și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s